Waarom toeslagen geen inkomsten bij alimentatie zijn
Als de alimentatie wordt berekend dan kijkt men naar het inkomen. Zijn de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget dan ook inkomsten? Dat lijkt zo logisch, maar blijkt niet het geval te zijn.

De Hoge Raad heeft beslist over de vraag: zijn toeslagen ook inkomsten?
Een logische vraag, want de toeslagen zorgen er voor dat er meer te besteden is. En het inkomen is toch wat iemand te besteden heeft? Nee, dat ligt toch iets anders.
Kindgebonden budget
Eerder heeft de Hoge Raad beslist over het kindgebonden budget; een toeslag voor ouders met minderjarige kinderen. Er is toen uitgelegd dat deze toeslag een inkomensafhankelijke regeling is; hoe hoger het inkomen, hoe lager de toeslag.
Huur- en zorgtoeslag
Voor de huur- en zorgtoeslag geldt hetzelfde. Deze regelingen zijn ook inkomensafhankelijk; de aanspraak erop neemt af naarmate er meer partneralimentatie wordt ontvangen.
Geen inkomsten
Als de toeslagen bij het inkomen worden opgeteld dan zou ertoe leiden dat de behoefte aan alimentatie afneemt.
Als er minder behoefte is aan alimentatie dan wordt er een lagere alimentatie vastgesteld. Met dit lagere totaal inkomen zou er mogelijk een (hoger) recht op toeslagen ontstaan. Dit zou betekenen dat de overheid bijdraagt in de kosten, terwijl de ex-partner dat eigenlijk zou moeten doen, volgens de Hoge Raad. Men noemt dit het subsidiaire karakter van de toeslagen.
Ingewikkeld en vragen?
Twijfel je of de alimentatie nog wel klopt? Laten wij er dan eens samen naar kijken. Stuur mij een berichtje of plan een kennismakingsgesprek.
#alimentatie #herberekening #berekening #alimentatieberekening #toeslagen #belastingvoordeel #gescheiden #scheiden #uitelkaar #scheiding #echtscheiding #advocaat #advocaten #advocatenkantoor #advocaatchantal