Hoe je sneller overeind krabbelt

Verhuizen. Niet een van mijn favoriete bezigheden. Schijnt ook op nummer 1 van de meest stressvolle dingen in je leven te staan.


Voor mij is het alweer even geleden, bijna drie jaar. En wat ik mij vooral herinner is de grote hoeveelheid dozen die tevoorschijn kwam. Niet de dozen die ik zojuist had ingepakt, nee.. de dozen van de verhuizing ervoor. Ken je dat? Ooit ingepakt, want oh zo waardevol. En nooit meer uitgepakt.


Nieuwsgierig als ik ben, moesten die dozen natuurlijk open. Wat zou erin zitten? En was het echt zo waardevol als ik bij de vorige verhuizing had gedacht? Als het al zes jaar in een doos in de kast stond, zou het vast wel weg kunnen toch?


Tjonge, wat vond ik het stiekem leuk om die dozen open te maken. Net alsof je een nieuwe feestjurk had gekocht, maar die pas aan mocht op de heugelijke dag. Vol verwachting opende ik de eerste doos.


Wow, wat een verrassing zeg. Al mijn dagboeken bij elkaar. Stapels, maar dan ook écht stapels boekjes, in alle kleuren van de regenboog.Nu moet ik je even uitleggen dat ik voor mijn tiende verjaardag - al even geleden, ik weet het - mijn allereerste dagboek kreeg. Een super schattig exemplaar. Roze met bloemetjes. En zo’n slotje op de zijkant. Zo eentje die iedereen zo kan openmaken, maar die voor mij als tienjarig meisje voelde als het grootste geheimboek ter wereld.


Al mijn verhalen, zorgen en avonturen vertrouwde ik toe aan mijn roze dagboekje. En eigenlijk ben ik nooit meer opgehouden met schrijven. Natuurlijk schreef ik soms een periode niet en ook zeker niet elke dag. Maar joh wat was het leuk om terug te lezen wat ik had opgeschreven.


Na het schrijven in mijn dagboeken voel ik mij altijd fijner. Een opgeruimd hoofd en een tevreden gevoel omdat de herinnering genoteerd staat.


Er zijn zelfs mensen die iedere ochtend drie lege pagina’s vol schrijven met alles dat in hun hoofd voorbij komt. Hoeft niet logisch te zijn, als het maar opruimt. Dit noemt men ook wel de Morning Pages en komt uit het boek The Artists Way van Julia Cameron.


Gek genoeg lijken alle zorgen die ik ooit aan papier heb toevertrouwd kort daarna als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn.


Nu blijkt dat niet zo gek, want inmiddels heb ik begrepen dat hier zelfs wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.


Wat blijkt? Als je schrijft in een dagboek:

 • Kun je beter communiceren en dus gemakkelijker relaties met anderen onderhouden

 • Ontwikkel je cognitieve vaardigheden (Sorry, wat? Je kunt beter leren, onthouden, onderscheiden en uitwisselen van kennis)

 • Bereik je jouw persoonlijke doelen vaker en sneller

 • Heb je meer geheugencapaciteit;Kom je sneller aan een baan

 • Is je immuunsysteem sterker

 • Heb je een betere longfunctie en lagere bloeddruk

 • Kun je betere sportprestaties leveren

 • Heel je sneller van een traumatische gebeurtenis

 • Ben je meer tevreden.


Halleluja, als je dit zo leest dan word je een soort supermens door het dagboek schrijven. Dat is wel zo fijn als je relatie geëindigd. Meteen beginnen dus (of nooit meer ophouden)!


Wel belangrijk schijnt het te zijn dat je alles opschrijft. En dan bedoel ik ook echt alles. Durf je meest traumatische ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Oppervlakkige notities hebben namelijk niet de genoemde effecten.


Gelukkig heb je genoeg dagboeken met slotjes en kun je ze verstoppen op een veilige plek. Of gebruik een app met toegangscode of vingerafdruk.


Kun je de positieve effecten van het schrijven in een dagboek wel gebruiken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je als dagboekfanaat graag op weg.


Schrijf je graag met de hand? Dat is top! Dit is de beste manier om dingen van je af te schrijven, omdat het schrijven traag genoeg is om echt impact te gaan merken. De mooiste notitie- en dagboeken koop ik bij Juliette van My Lovely Notebook (#nospon). Je kunt zelfs jouw eigen naam op je dagboek laten zetten. Hoe tof is dat?!


Niet tevreden over je handschrift of liever onderweg wat optekenen? Een dagboek bijhouden kan natuurlijk ook digitaal. De app Day One Journal vind ik de mooiste en handigste in gebruik. Je kunt zelfs foto’s toevoegen aan je verhaal. En je zou jouw dagboek ook echt kunnen laten printen vanuit de app.


Geen tijd om in een dagboek te schrijven? Daar kan ik natuurlijk ook weer een heel verhaal over schrijven, maar weet dan dat ook daarvoor een oplossing is. Je kunt in de app Reflectly elke dag een paar vragen beantwoorden met een smiley. Hiermee geef je aan hoe je gemoedstoestand die dag is. En alleen al omdat je erover nadenkt, helpt het je weer in de juiste richting.


Gun jij jezelf de gunstige effecten van het schrijven in een dagboek? Veel schrijfplezier!


Hartelijke groet,
#echtscheiding #scheiding #scheiden #gescheiden #uitelkaar #geluk #gelukkig #gelukkigzijn #advocaat #advocaten #advocatenkantoor #AdvocatenkantoorRechtVaardig #advocaatchantal #dagboek #dagboekschrijven #schrijven13 keer bekeken0 reacties

ADVOCATENKANTOOR RECHTVAARDIG

MR. CHANTAL TEERENSTRA

0223 - 86 52 44

chantal@advocatenkantoorrechtvaardig.nl

                                        

Molenvaart 6                                      

1761 AJ  Anna Paulowna                 

 • Instagram advocaat.chantal
 • LinkedIn Chantal Teerenstra
 • Facebook Advocaat Chantal
 • Facebook Advocaat Chantal
 • Instagram Advocaat Chantal
 • LinkedIn Chantal Teerenstra

ADVOCATENKANTOOR

RechtVaardig