Hoe het helemaal mis kan gaan

Dat het maken van afspraken - en die op papier zetten - helemaal mis kan gaan, blijkt regelmatig. Natuurlijk blijft het opstellen van een overeenkomst mensenwerk, maar het is goed om allemaal goed op te blijven letten. Lees dus ook zelf iedere zin nauwkeurig door.


Het Gerechtshof Amsterdam heeft in de zomer van 2017 weer een goed voorbeeld gepubliceerd van hoe het mis kan gaan.


Partijen waren al enkele jaren gescheiden. Zij hadden afgesproken dat de man tien jaar lang een bepaald bedrag aan partneralimentatie zou betalen. Deze afspraak mocht niet worden gewijzigd; oftewel er was een zogeheten niet-wijzigingsbeding.


Aan deze afspraak hadden partijen een 'tenzij' gekoppeld. De afspraak mocht wél worden gewijzigd als de man buiten zijn toedoen onvoldoende draagkracht zou hebben. Je kunt daarbij denken aan de situatie, waarin hij zijn baan zonder zijn schuld zou verliezen.


Goed. Waarover hadden partijen een geschil? De man is een nieuwe relatie aangegaan en heeft met zijn nieuwe partner een dochtertje gekregen. Het dochtertje kost geld, dus heeft de man minder te besteden voor partneralimentatie; zijn draagkracht is dus afgenomen.


Tot hier is iedereen het wel eens, vermoed ik. Maar dan...


De man heeft met zijn ex-vrouw afgesproken dat hij partneralimentatie moet betalen en dat die afspraak niet wijzigt.


Geldt de 'tenzij' in dit geval? Het Hof vindt van niet. De man heeft niet buiten zijn toedoen een dochtertje gekregen; hij was er immers zelf bij om haar te verwekken.


Het niet-wijzigingsbeding blijft dus in stand en de man kan geen wijziging van de partneralimentatie vragen.


Wil jij voorkomen dat je voor dit soort verrassingen komt te staan? Laat het mij weten.#convenant #overeenkomst #alimentatie #echtscheiding #scheiding #scheiden #gescheiden #uitelkaar #partneralimentatie #kinderalimentatie #advocaat

6 keer bekeken0 reacties

ADVOCATENKANTOOR RECHTVAARDIG

MR. CHANTAL TEERENSTRA

0223 - 86 52 44

chantal@advocatenkantoorrechtvaardig.nl

                                        

Molenvaart 6                                      

1761 AJ  Anna Paulowna                 

  • Instagram advocaat.chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Instagram Advocaat Chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra

ADVOCATENKANTOOR

RechtVaardig