Wil je verhuizen met kinderen? Vergeet deze 8 dingen niet.

Bijgewerkt: 10 okt 2019

Eigen baas zijn, zelf bepalen hoe je jouw leven inricht, doen wat je leuk vindt en natuurlijk alles in het belang van je kind(eren). Veel mensen dromen van vrijheid; de vrijheid die je na het verbreken van een relatie juist hebt. Maar hoe vrij ben je als alleenstaande ouder nou écht, wanneer je wilt verhuizen met de kinderen? Met deze acht praktische criteria kun je die verhuizing voor elkaar krijgen (of juist tegen houden).


In een eerdere post vertelde ik je al hoe belangrijk het is om als ouders met elkaar in gesprek te blijven. Wat ik hiermee wil zeggen? Zodra je als ex-partners stopt met praten, is het bijna onmogelijk om nog als ouders te functioneren. Mijn ervaring is juist dat je meer kan bereiken door communicatie. Het gaat er namelijk niet om dat je bevriend blijft. Het gaat erom dat je op een respectvolle manier afspraken kunt maken.


Dat inzicht heeft mijn cliënten heel veel moois gebracht. Als ouders ben je volgens de wet verplicht om elkaar te informeren en raadplegen. Juist daardoor lukt het om bepaalde dingen voor elkaar te boksen. Dat gun ik jou natuurlijk ook!


Waarom je niet zomaar kunt beslissen om te verhuizen met de kids

Ik zie het veel in de praktijk: de relatie is verbroken, allebei de ouders gaan een nieuw leven opbouwen en één van de twee wil in dat geval verhuizen met de kids.

Je hebt jarenlang in gezinsverband voor de kinderen gezorgd, dus voor de andere ouder is het moeilijk te verkroppen als jij verhuist naar een verder gelegen stad of dorp.


Als jullie gezamenlijk gezag hebben, ben je verplicht om samen te overleggen over belangrijke beslissingen over de kinderen. Een verhuizing is één van die belangrijke beslissingen. Daar kom ik dus weer met 'communicatie' op de proppen. Alleen als je op goede voet met elkaar kunt communiceren zal het lukken om afspraken te maken over de verhuizing.


Welke 8 criteria zijn er bij een verhuizing?

Mijn belangrijkste tip is: realiseer ue dat jouw wens om te verhuizen ook gevolgen heeft voor de andere ouder én de kinderen. Wil je dit zo goed mogelijk regelen, dan is de voorbereiding alles. Waar je kunt beginnen? Ik vertel het je. Met deze acht stappen kan ook jij jouw wens om te verhuizen met de kids realiseren en laat je de discussies daarover achter je.


Wil je de verhuizing van jouw ex met de kids juist tegenhouden? Check dan of aan de acht stappen is voldaan. Is dat niet (voldoende) het geval? Dan kan de verhuizing worden tegenhouden.


Maak de 8 criteria bespreekbaar en leg goed uit aan de andere ouder:

1. Noodzaak om te verhuizen;

2. Voorbereiding van de verhuizing (woonruimte, werk, school, enz.);

3. Geboden alternatieven ter compensatie van de gevolgen van de verhuizing;

4. Mate waarin jullie als ouders in staat zijn met elkaar te overleggen;

5. Continuïteit van de zorg na de verhuizing;

6. Frequentie van het contact tussen de kinderen en de andere ouder voor en na de verhuizing;

7. (Extra) kosten van de omgang na de verhuizing;

8. Leeftijd van de kinderen, hun mening en de mate waarin zij geworteld zijn in hun omgeving of juist gewend zijn aan verhuizingen.


Hoe vul ik de criteria in?

Het is niet altijd even makkelijk om de criteria in te vullen en uit te leggen aan de andere ouder. Sommige criteria zijn ook een beetje vaag. Probeer voor jezelf zo concreet mogelijk op te schrijven welke antwoorden in jou op komen.


Kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het mij weten.


Hartelijke groet,#echtscheiding #scheiden #gescheiden #uitelkaar #verhuizen #verhuizing #criteria #stappenplan #stappen #omgangsregeling #verhuizennascheiding

0 keer bekeken

ADVOCATENKANTOOR RECHTVAARDIG

MR. CHANTAL TEERENSTRA

0223 - 86 52 44

chantal@advocatenkantoorrechtvaardig.nl

                                        

Molenvaart 6                                      

1761 AJ  Anna Paulowna                 

  • Instagram advocaat.chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Instagram Advocaat Chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra

ADVOCATENKANTOOR

RechtVaardig