Waarom je vooral niet wilt procederen!

Bijgewerkt: 10 okt 2019

Het klinkt misschien een beetje gek. Een advocaat die zegt dat je niet wilt procederen. Toch sta ik daar (bijna altijd) achter.

Een paar jaar geleden had ik de mogelijkheid om Sofie bij te staan, een vrouw van 35 jaar die vast liep in juridische procedures. Het is de moeite waard om je haar verhaal te vertellen. Je begrijpt dan vast waarom ik zeg dat je vooral niet wilt procederen.


Sofie was onverwachts zwanger geworden van Sam na een kortstondige relatie met Thijs. Nadat zij van de schrik waren bekomen, bleek dat Sofie en Thijs zelfs niet over de simpelste dingen konden praten. Al na een paar maanden zwangerschap is Sofie daarom juridisch advies gaan zoeken. Thijs weigerde om met Sofie te praten en Sofie dacht dat er geen andere manier was dan via een advocaat te communiceren.


Het is goed om te weten dat Sofie een goed opgeleide vrouw uit een liefdevolle familie is. Zij had zich nooit voorgesteld dat zij in deze situatie terecht zou komen.


Voordat Sam ook maar geboren was, was hij al beschadigd door zijn ouders. Zij hadden zich in een juridisch proces gestort, waardoor zij elkaar alleen nog als tegenstanders in plaats van ouders konden zien.


Toen Sofie bij mij kwam was het haar niet gelukt om haar carrière te hervatten; het juridische proces had haar leven volledig beheerst. Tussen het opvoeden van Sam, lezen van juridische stukken en de afspraken met haar advocaat door, kon zij zich niet meer voorstellen hoe het er over een paar weken uit zou zien. Laat staan dat zij licht aan het einde van de tunnel zou kunnen zien.


En dan nog te denken aan Sam. Arme Sam weet niet beter dan dat zijn ouders, die allebei van hem houden, zelfs niet een klein woord tegen elkaar zouden kunnen mompelen.


Elk weekend wordt Sam door Sofie naar Thijs gebracht. En andersom. De overdracht vind plaats op een parkeerplaats van McDonalds. Iedere keer klampt Sam zich vast aan Sofie en huilt hartverscheurend. Het is niet zo dat Sam het niet naar zijn zin heeft bij Thijs, maar Sam weet niet beter dan dat zijn ouders elkaar niet eens aankijken of hallo zeggen. Zijn moeder arriveert angstig, zijn vader komt aan in stoïcijnse woede. En het is aan Sam om overeind te blijven tussen zijn twee ouders die geen manier vinden om de behoeften van hun zoon boven die van henzelf te stellen.


Sam is nu negen jaar oud en ik weet niet wat de toekomst voor hem behelst. Ik weet wel dat zijn ouders nooit in staat zullen zijn om samen met hem aan een tafel te zitten, te dineren en een gesprek te voeren over zijn successen op school. Ik weet dat hij zich zal afvragen welke ouder hij zal uitnodigen wanneer hij ooit zelf zal gaan trouwen, omdat ik betwijfel of zij samen aanwezig kunnen zijn. Ik weet dat hij nooit de zaal van de aula van zijn school in zal kijken om te zien dat zijn beide ouders daar zitten te glunderen van trots. En ik weet dat Sam op enig moment in zijn leven zichzelf zal afvragen wat hij fout heeft gedaan waardoor zijn ouders niet bij elkaar kunnen zitten voor hem.


De dozen papierwerk van de juridische procedures zal Sam waarschijnlijk gelukkig nooit zien. Maar hij ziet iets veel schadelijkers. Hij ziet zijn hele jonge leven de twee mensen die hij het meest lief heeft in deze wereld en die elkaar pijn doen met hun stilte.


Sofie en Thijs zullen je ieder op hun eigen manier vertellen dat ze Sam hebben opgevoed op een manier waardoor hij zich geliefd zal voelen. Zij hebben hem overspoeld met kadootjes, hebben plannen voor goede scholing en voorzien hem van een liefdevol thuis. En toch, kan ik mij voorstellen dat Sam ons zal vertellen dat hij zich allesbehalve geliefd zal voelen, als hij oud genoeg is om dat te verwoorden.

Ik heb Sofie pas bijgestaan in het eindstadium van haar juridische procedure. Van heel dichtbij kon ik zien hoeveel schade, wanhoop en emotionele veranderingen zij voelde in de rechtbank. Ik kan mij ook voorstellen dat Thijs op een soortgelijke manier heeft geleden. En ik weet dat Sam al meer emotionele onrust heeft gekend dan een jongetje als hij zou moeten kennen.


Dit is waarom ik weet dat ik er alles aan wil doen om te voorkomen dat mensen naar de rechtbank gaan als zij te maken krijgen met het einde van een relatie. Het proces bij de rechtbank heeft maar één voordeel: de rechter zal uiteindelijk een beslissing nemen. De rechter zal jullie vertellen hoeveel tijd je met jouw kind mag doorbrengen of hoeveel van jouw persoonlijke eigendommen en inkomen je mag behouden.


Als je besluit naar de rechtbank te gaan, koop je eigenlijk een beslissing. Iemand die erg weinig over je en nog veel minder over jouw dromen en wensen weet, zal je uiteindelijk gaan vertellen waar je je aan moet houden.


De meeste mensen die ik ontmoet in mijn praktijk zijn meer dan in staat om zelf beslissingen te nemen over hun kinderen en financiën. Eigenlijk doen zij dat zelfs elke dag. Het lijkt er alleen op dat dit soort beslissingen ineens heel moeilijk worden als de relatie verbroken is.


Ik weet zeker dat Sofie en Thijs dit nooit over zouden willen doen. Daarom zie ik het als mijn missie om je te helpen. Mijn kennis wil ik met je delen. Niet alleen juridische kennis, maar ook verder denken dan de huidige situatie.


Hartelijke groet,
#scheiden #echtscheiding #scheiding #uitelkaar #lievernietprocederen #communicatie #vechtscheiding #voorkomen #kind #kinderen #kinderrechten #rechtenvanhetkind #jeugdrecht #omgangsregeling #advocaat #advocaten #advocatenkantoor #AdvocatenkantoorRechtVaardig

0 keer bekeken

ADVOCATENKANTOOR RECHTVAARDIG

MR. CHANTAL TEERENSTRA

0223 - 86 52 44

chantal@advocatenkantoorrechtvaardig.nl

                                        

Molenvaart 6                                      

1761 AJ  Anna Paulowna                 

  • Instagram advocaat.chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Instagram Advocaat Chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra

ADVOCATENKANTOOR

RechtVaardig