Hoeveel ballen houd jij in de lucht?

Bijgewerkt: 10 okt 2019

Als je besluit uit elkaar te gaan, komt er zoveel op je af. En zelfs als je al een tijdje uit elkaar bent en alles geregeld is, kan het je nog wel eens aanvliegen. Wil jij stoppen met piekeren? De denkmachine even stil zetten?


Onze kleine slaapt inmiddels gelukkig aardig door. Toch lukt het mij regelmatig niet om in slaap te vallen. Lekker dan, slaapt de baby eindelijk door... lig ik wakker.


Om wat rustiger te worden voor het slapen, ben ik weer gaan lezen. Elke avond vijf bladzijden (of meer als ik daar zin in heb) zijn genoeg om even aan niets anders dan het boek te denken.


Het boek van Mark Tigchelaar lag de laatste weken op mijn nachtkastje. Met een geweldige titel voor mijn slapeloze avonden: focus aan, focus uit. Ik moet toegeven, wat een tof boek. Het leest heel makkelijk en staat vol nuttige tips.


Natuurlijk betrek ik alle tips meteen op mijn praktijk. Kan ik je ermee verder helpen? En dus geef ik de handvatten graag door in deze post.


Wij zijn een denkmachine

Mark beschrijft dat wij de hele dag door denken. Geschat wordt dat we zo'n 50.000 (!) gedachten per dag hebben. Ongelooflijk he?!


Wie wordt niet moe van de denkmachine die de hele dag maar door blijft gaan? Soms willen we even helemaal niet denken. Zoals ik vlak voor het slapengaan. Een leeg hoofd hebben (met een spatie ertussen ja, geen leeghoofd zijn maar rust). Helaas is dat onmogelijk, maar volgens Mark hoeft dat ook helemaal niet. Fijn!


Niet alle gedachten zijn vervelend. Het zijn vooral de gedachten die als een boemerang terugkomen waar wij last van hebben. Soms blijven we nog denken aan het gesprek dat niet lekker liep, of aan taken die we nog moeten doen. Hierdoor kan ons hoofd vol aanvoelen en kan het moeilijker worden om in slaap te vallen. Check!


Jongleren met vier ballen

Wat mij echt verbaast is dat de denkmachine zelfs onze waarneming kan beïnvloeden. Dat werkt zo. Stel, je wordt gevraagd om met drie ballen te jongleren. Na wat oefenen, lukt je dat aardig. Maar als je dan een vierde bal erbij krijgt, wordt het meteen een stuk moeilijker. En bij een vijfde bal zullen de ballen waarschijnlijk uit je handen vallen.


Gelukkig legt Mark ook uit hoe dit in ons hoofd werkt: hoe meer ballen we in de lucht moeten houden, hoe groter de kans dat we fouten maken.


Elke keer als we ons realiseren dat we een bepaalde taak nog moeten doen, komt er een bal bij waar wij tijdelijk extra op moeten letten.


Hoe kun je hiermee omgaan?

Is het misschien mogelijk om taken aan iemand anders over te laten? Kun je bijvoorbeeld op je werk collega's vragen om te helpen? Of familie en vrienden inschakelen?


Een andere tip is om het gesprek met jouw ex-partner aan te gaan. Is er iets waarmee hij kan helpen om jouw takenpakket te verlichten? Bijvoorbeeld het halen en brengen van een kind naar sporten óf het overhoren van huiswerk? Zelfs buiten de normale omgangsregeling kun je hier natuurlijk afspraken over maken.


Ik hoop van harte dat het je lukt om één bal apart te leggen. Work in progress. Ook hier!


Hartelijke groet,#echtscheiding #scheiden #gescheiden #uitelkaar #focusaanfocusuit #marktigchelaar #jongleren #expartner #delegeren

0 keer bekeken

ADVOCATENKANTOOR RECHTVAARDIG

MR. CHANTAL TEERENSTRA

0223 - 86 52 44

chantal@advocatenkantoorrechtvaardig.nl

                                        

Molenvaart 6                                      

1761 AJ  Anna Paulowna                 

  • Instagram advocaat.chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Instagram Advocaat Chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra

ADVOCATENKANTOOR

RechtVaardig