Dit soort adviezen kosten je geld

Ik val even met de deur in huis: iedereen weet tegenwoordig hoe scheiden of het berekenen van alimentatie werkt. Echt waar? Nee! Toch ontvangen mijn cliënten nogal wat goedbedoelde, maar vaak onjuiste, adviezen. In deze blog vertel ik je waar je op kunt letten.


Tijdens het voorbereiden van een zitting vertelde een cliënt mij dat zijn collega veel minder alimentatie hoefde te betalen. Dat terwijl zij allebei dezelfde functie hadden en hetzelfde verdienden. Het zou toch niet kloppen dat hij meer alimentatie moest betalen? Hij durfde het bijna niet te vragen, maar vroeg het toch. Of ik het nog eens goed wilde nakijken.Maak het bespreekbaar!

Krijg jij ook tips van familie, vrienden of collega’s? Helemaal goed! Ik ben een groot voorstander van openheid. Wie weet heeft iemand anders nog een geniaal idee. Van “out of the box” denken is nog nooit iemand slechter geworden, dus kom maar op.

Laten wij samen brainstormen over alle (on)mogelijkheden. En neem niet klakkeloos ieder advies voor waar aan, maar laat je goed informeren.


Welke adviezen kosten dan geld?

Met deze blog wil ik je niet alleen een spiegel voorhouden. Ik wil je ook echt verder helpen. En daarom vertel ik je niet alleen dát sommige adviezen je geld kunnen kosten, maar ook wélke.


Haastige spoed is zelden goed

Een cliënte van mij kreeg van haar omgeving telkens te horen dat ze zo snel mogelijk gescheiden moest zien te raken. Haar ex-partner hield er nogal wat bijzondere praktijken op na. Familie en vrienden waren dan ook bang dat zij daar financieel de dupe van zou raken.


Klinkt als een goed advies toch? Helaas, pakte het voor haar niet gunstig uit. Zij besloot haar echtscheiding snel online te regelen. Gewoon wat gegevens invullen, documenten downloaden, handtekeningen eronder en klaar. Opgestuurd met nog wat uittreksels en de echtscheiding was er razendsnel door heen.


Het nadeel voor deze cliënte was dat zij niet goed geïnformeerd was over de gevolgen. Zij maakte bepaalde afspraken die later nadelig voor haar uitpakten.

Toen zij bij mij kwam om te kijken wat er nog te redden viel, vertelde ik haar dat dit ook anders had gekund. Ik had voor haar het echtscheidingsverzoek snel bij de rechtbank kunnen indienen. Vanaf dat moment ben je namelijk financieel niet meer verantwoordelijk voor elkaar.


Wij hadden daarna rustig de andere onderdelen kunnen bekijken. Zij had dan ook nog prima met haar ex in overleg tot afspraken kunnen komen. Met als grote verschil dat zij dan wel goed geïnformeerd was geweest over de gevolgen van haar echtscheiding.


You can do it yourself - DIY

Typ op Google “zelf alimentatie berekenen” in en je vind allerlei mogelijkheden. Waarom zou je dan nog in een advocaat investeren? Je kunt het toch ook gewoon zelf doen? Ik snap die gedachte heel goed; besparen waar het kan, de echtscheiding zorgt al voor genoeg financiële onrust.


Toch kan dit je veel geld kosten. De alimentatienormen bestaan uit 68 pagina’s uitleg over hoe de kinder- en partneralimentatie berekend moeten worden. Als je niet precies weet waar je rekening mee moet houden, kan het goed mis gaan als je zelf aan de slag gaat.


De website “bereken het” vind ik fantastisch, maar berekent de kinderalimentatie onjuist. Zij vragen je naar het netto inkomen. Terwijl het bruto inkomen leidend is. En zij houden rekening met maar 6 variabelen; mijn rekenprogramma rekent met 141 variabelen. Zie je het risico?!


Goedkoop is duurkoop

Onlangs vertelde een cliënt mij dat hij de alimentatie had laten herberekenen door het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Een instantie van de overheid, die zorgt voor het innen van de alimentatie als er niet betaald wordt.


De cliënt was erg blij dat het LBIO aanbood om een berekening voor € 50 uit te voeren. Hij hoefde alleen maar een aantal formulieren in te vullen en de financiële gegevens te uploaden. De alimentatieberekening kreeg hij dan vervolgens per mail toegestuurd. Hoe makkelijk wil je het hebben?


Met deze berekening kwam cliënt bij mij. Nadat hij zijn verhaal vertelde, zag ik dat er diverse berekeningen mogelijk waren. Het LBIO had één van de varianten uitgerekend, maar dat bleek niet de meest gunstige voor de cliënt. Ik maakte drie verschillende berekeningen, waardoor de cliënt honderden euro’s per maand kon besparen.


Denk goed na!

Wat wil ik je meegeven met dit verhaal? Bespreek de adviezen met iemand die er verstand van heeft! Heb je een goed advies gehad? Super, daar kunnen wij mee verder. Is het niet helemaal juist of op jouw situatie van toepassing? Gelukkig, dan weet je dat tenminste op tijd en kun je een andere weg inslaan.


Ik kan mij heel goed voorstellen dat het je allemaal duizelt als je te maken krijgt met een echtscheiding, alimentatie kwestie of verdeling. Wil jij weten of de adviezen die jij kreeg je verder kunnen helpen? Ik denk graag met je mee. Stuur mij een bericht of plan een kennismakingsgesprek in.#echtscheiding #scheiden #scheiding #uitelkaar #gescheiden #goedbedoeldeadviezen #advies #goedkoop #advocaat #advocaten #advocatenkantoor #advocaatchantal

0 keer bekeken

ADVOCATENKANTOOR RECHTVAARDIG

MR. CHANTAL TEERENSTRA

0223 - 86 52 44

chantal@advocatenkantoorrechtvaardig.nl

                                        

Molenvaart 6                                      

1761 AJ  Anna Paulowna                 

  • Instagram advocaat.chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Facebook Advocaat Chantal
  • Instagram Advocaat Chantal
  • LinkedIn Chantal Teerenstra

ADVOCATENKANTOOR

RechtVaardig